Zoals je misschien weet is het verplicht in Nederland om een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering zorgt er namelijk voor dat je hoge bedragen vermijdt wanneer je zorg nodig hebt. De Nederlandse overheid vindt namelijk dat iedereen recht heeft op de basis vormen van zorg om gezond te leven. Kosten zoals de huisarts en bepaalde behandelingen in het ziekenhuis zowel als medicatie worden gedekt met deze verzekering. De dekking wordt bepaald door het type verzekering dat je afsluit. Een verzekering is dus verplicht in Nederland. Kan je toch naar de huisarts, ook zonder verzekering?
Naar de huisarts zonder verzekering
Het is mogelijk om de huisarts te bezoeken zonder verzekering. Je kan zelfs een specialist bezoeken, maar alleen als je een verwijzing krijgt van de huisarts. Dit heeft echter een groot nadeel, alle kosten die je maakt bij de behandeling zijn voor jezelf. De kosten van de huisarts en de zorg zijn vervolgens afhankelijk van het type hulp dat je krijgt. De prijzen kunnen echter erg snel oplopen, en het is bijna onmogelijk om dit helemaal zelf te betalen zonder verzekering, tenzij je natuurlijk erg veel geld hebt. Het wordt dus zeker aangeraden om een verzekering af te sluiten.
Een zorgverzekering werkt als volgt. Elke maand wordt er een premie afgeschreven van je rekening. De hoogte van de premie wordt bepaald door het type verzekering dat je afsluit. Deze maandelijkse bedragen worden vervolgens door de verzekeraar in een grote pot gestopt. Wanneer een van de verzekerden een geldbedrag nodig heeft voor een behandeling die gedekt wordt betaald de verzekeraar (een deel van) dit bedrag aan het ziekenhuis, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over de financiële gevolgen van het gebruik maken van zorg zoals de huisarts of een bezoek aan het ziekenhuis.
Het Zorginstituut Nederland controleert of mensen een zorgverzekering hebben afgesloten. Heb je geen verzekering afgesloten, en ben je achttien jaar of ouder? Dan komt er een aanmaning thuis. Als je na de eerste aanmaning geen verzekering afsluit kan je een boete krijgen. Sluit je vervolgens nog geen verzekering af, dan moet je nog een boete betalen. De reden dat het verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten is zodat de pot van de verzekeraars gevuld blijft, en iedereen de nodige zorg kan krijgen om ervoor te zorgen. Kan je de premie niet betalen per maand? Ook hier is een oplossing voor
Het zorgsysteem in Nederland
Een zorgverzekering kost per maand aardig wat geld. Voor bepaalde bevolkingsgroepen is het niet mogelijk om deze premie elke maand te bepalen. Daarom heeft de overheid ook een tegemoetkoming voor mensen die dit bedrag niet kunnen betalen. Dit heet zorgtoeslag. Er zijn een aantal regels waar je aan moet voldoen om recht te krijgen op deze toeslag. Voldoe je aan deze regels, dan krijg je een bedrag van de overheid dat de zorgverzekering premie (voor een groot deel) dekt. Dit is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en je inkomsten.
Er is geen centrale zorgverzekering in Nederland. Sterker nog, de verzekeringen worden aangeboden door verschillende bedrijven. Dit is zo gedaan om ervoor te zorgen dat de prijzen van de premie van de verzekeraars laag wordt gehouden door de concurrentie. Daarnaast brengt het ook nog een aantal voordelen met zich mee. Zo kan jij als de verzekerde de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken om de beste dekking tegen de laagste prijs te verkrijgen. Hiervoor zijn echter een aantal dingen waar je op moet letten om te voorkomen dat je een zorgverzekering kiest waarmee je niet terecht kan bij je eigen huisarts of ziekenhuis.
De basisverzekering en de verschillende pakketten
De basisverzekering is vaak de goedkoopste verzekering die je kan afsluiten. Het pakket van de basisverzekering wordt opgesteld door de overheid en dekt de minimale zorg die iedere inwoner in Nederland nodig heeft. De voorwaarden van de basisverzekering kan je vinden op de website van de rijksoverheid maar ook op de website van de verzekeraars.
Toch zit er een verschil in de prijs van de premie, ook onder de basisverzekeringen. De dekking blijft hetzelfde, dus hoe kan dit? Er zit een verschil tussen de contracten die de verzekeraars hebben met verschillende zorginstellingen. Met een goedkopere basisverzekering kan het dus zo zijn dat je niet terecht kan bij alle zorginstellingen in Nederland.
Sommige mensen hebben meer zorg nodig, en dus ook behandelingen die niet gedekt worden door de basisverzekering. Hiervoor zijn extra pakketten die je kan kiezen. Deze pakketten verschillen per verzekeraar, en de voorwaarden kan je doornemen op hun website. Als je vaak ziek bent of gebruik moet maken van een dure behandeling is het zeker aan te raden om te gaan voor een aanvullend pakket. Je bent in dit geval wel meer geld per maand kwijt aan de premie, maar krijgt geen torenhoge rekeningen van het ziekenhuis na je behandelingen.
De juiste zorgverzekering kiezen
Maar hoe kies je de juiste verzekering? Gelukkig dekken alle basisverzekeringen de kosten die je maakt bij een huisarts. In het geval van duurdere behandelingen kan je alsnog aardig wat geld moeten betalen met een basisverzekering. Kies daarom voor een aanvullend pakket die je kan selecteren bij de zorgverzekeraar zelf. Ook is het aan te raden om te kijken naar bij welke zorginstanties je terecht kan. Het kan misschien zijn dat je huisarts of fysio niet onder het pakket valt bij deze verzekeraar, maar wel bij een andere.
Het eigen risico is ook belangrijk bij een zorgverzekering. Het is verplicht om een eigen risico van 385 euro te hebben, maar je kan kiezen voor een hoger eigen risico voor korting op je premie. Het eigen risico is een deel van het bedrag dat je moet betalen voor de zorg. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer je dus moet betalen.
Door gebruik te maken van deze tips kan je dus de beste zorgverzekering afsluiten. Hiermee voorkom je dat je torenhoge kosten moet betalen elke keer als je de huisarts bezoekt of naar het ziekenhuis moet. Ook voorkom je de boetes die je kan krijgen omdat een zorgverzekering hebben als Nederlandse inwoner verplicht is.