Er zijn van die maandelijkse lasten waar je niet onderuit komt en een daarvan is de ziektekostenverzekering. Iedere inwoner van Nederland is verplicht om verzekerd te zijn voor de zorgkosten. Dat maakt dus dat dit ook een vaste last is waar je niet onderuit komt. Het kan daarom heel interessant zijn om te controleren of je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent dan bij de huidige. Maar hoe werkt dat dan precies? Is het moeilijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar?
De verplichte verzekering
Nog niet zo lang geleden, begin 2000 had je in Nederland de keuze tussen het ziekenfonds en een particuliere zorgverzekering. Er was toen nog geen sprake van een verplichte basisverzekering voor de gezondheidszorg. Jaren later kwam de verplichting dat iedere Nederland basis verzekert moet zijn voor de zorgkosten. En dat kan nog verstrekkende gevolgen hebben.
Want als men nu bijvoorbeeld ervoor kiest om geen zorgverzekering af te sluiten, krijg je als niet verzekerde te maken met hoge boetes plus dat er alsnog een ziektekostenverzekering wordt afgesloten en de maandelijkse premies daarvan kunnen geïncasseerd worden via bijvoorbeeld een loonbeslag op jouw salaris of uitkering.
Daarnaast is het zo dat wanneer iemand een wanbetaler is dat de wanbetaler wordt aangemeld bij het CAK en dat houdt in dat er én een incassotraject wordt gestart én dat je maandelijks een hoge boete krijgt bovenop de nominale premie voor de ziektekosten. Dat is dus niet echt een aanrader. Het is daarom zaak om een zorgverzekering af te sluiten en deze netjes te betalen.
Basis of aanvullende verzekering
Als je een zorgverzekering gaat afsluiten is het heel erg belangrijk dat je gaat kiezen of je alleen een basisverzekering afsluit of dat je kiest voor een aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende zorgverzekering kan heel erg voordelig zijn wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van bepaalde extra medische (onkosten. Bijvoorbeeld vanuit een chronische aandoening.
Maar ook wanneer je een gebit hebt die de nodige zorg en aandacht behoefte, kan het handig zijn om ook een aanvullende tandverzekering hiervoor af te sluiten. Dit kan je op het einde van de rit namelijk enorm veel geld besparen. Wanneer je een gaatje moet laten vullen zul je dit niet zo snel merken maar als het gaat om bijvoorbeeld een kanaalbehandeling dan tikt dit erg aan.
Een kanaalbehandeling inclusief kroon op de tand of kies kan zomaar oplopen tot een paar honderd euro. Dan is het wel fijn dat je dit geld grotendeels weer terug kunt krijgen vanuit de verzekering. Dat is natuurlijk wel erg prettig. Hou er wel rekening mee dat het kan zijn dat je alsnog afgewezen wordt voor de zorgverzekering omdat je gebit wel in een bepaalde conditie moet zijn.
Als je dus een gebit hebt dat flink verwaarloosd is dan loop je het risico dat je afgewezen wordt voor de aanvullende tandverzekering, in deze situaties is het belangrijk dat je er eerst voor zorgt dat je gebit weer op orde is. Op het moment dat je gebit weer in orde is kun je een aanvullende verzekering aanvragen en dan ben je verzekerd van het feit dat je tanden verzekerd zijn voor extra kosten.
Een zorgverzekeraar kiezen
Wanneer je ook nog een basisverzekering moet afsluiten dan is het heel verstandig om zorgvuldig jouw zorgverzekeraar uit te kiezen. Neem daar ook je tijd voor want als je dat niet doen dan loop je het risico dat je vastzit aan een zorgverzekeraar waar je totaal niet tevreden over bent. En dat moet je natuurlijk ook niet willen, want een goede zorgverzekeraar kiezen is belangrijk.
Het is dus heel erg belangrijk om goed te kijken naar wat er wel of niet vergoedt en wat de maandelijkse premies zijn. Als je goed op deze zaken let voorkom je dat je onnodig teveel gaat betalen of dat je juist te weinig vergoedingen krijgt.
Overstappen van zorgverzekering
Soms kan het ook zo zijn dat je wel zorgvuldig een verzekeraar hebt gekozen maar dat het toch niet voldoet. Dat kan zijn omdat jouw gezondheid bijvoorbeeld is veranderd waar je meer of andere medische kosten niet vergoed worden of omdat je een leuke aanbieding hebt gezien en je kunt besparen op de maandelijkse premies.
Welke reden je ook hebt om over te stappen, het is wel belangrijk dat je er de tijd voor neemt om goed te oriënteren naar een goede overstap.
Tot wanneer kun je overstappen van zorgverzekering
Het is dus heel erg belangrijk dat je de tijd neemt om over te stappen van zorgverzekering en dat is ook niet zonder reden want je kunt namelijk maar in een beperkte periode overstappen van zorgverzekeraar. Dit is meestal van eind december tot 1 januari. Als je deze periode hebt gemist en je hebt geen andere keuze gemaakt, moet je dus nog een jaar wachten voor een nieuwe overstap.
Online kun je op diverse manieren prijzen vergelijken. Er zijn genoeg vergelijkingssites te vinden die jou kunnen helpen om op een goede manier te kijken naar welke zorgverzekeraar bij jou past. Het is alleen wel belangrijk dat je ook rekening houdt met eventuele zorgkosten in de loop van het kalenderjaar.
Dit kun je vaak zelf wel een beetje inschatten. Dat wil zeggen, als je bijvoorbeeld een gebit hebt die nogal achterstallig onderhoud heeft dan weet je natuurlijk wel dat je een grote kans hebt dat je extra kosten moet gaan maken bij de tandarts, dan is het wel slim om hier kritisch naar te kijken.
Kies een verzekeraar met een goede service
Wanneer je over gaat stappen van zorgverzekeraar dan is het belangrijk dat je een verzekeraar kiest die je een goede service kan verlenen als er vragen of problemen zijn. Want je kunt natuurlijk te maken krijgen met problemen en dan is het wel belangrijk dat je weet dat je terecht kunt bij jouw verzekeraar.
Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe de verzekeraar is bij het aanvragen van zorgvergoedingen. Sommige ingrepen worden vanuit de basis niet vergoedt en dan is het wel fijn dat je weet dat als je een aanvraag doet dat deze dan eerlijk en persoonlijk beoordeeld wordt.