Zoals je misschien weet zijn er een aantal verzekeringen wettelijk verplicht om te hebben in Nederland. Dit is met een reden. Als je ernstig ziek wordt of een ongeluk ondergaat kunnen de behandelingen en reparaties oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarom zijn er een aantal verzekeringen verplicht gesteld door de overheid. Om jezelf te beschermen tegen een aantal risico’s en de financiële gevolgen hiervan moet je dus verplicht een verzekering afsluiten omdat deze de kosten (voor een deel) dekt. Een verzekering is daarom erg belangrijk. Sommige verzekeringen zijn niet verplicht maar wel handig om te hebben, en anderen zijn juist verplicht onder speciale omstandigheden.
Alles over de verplichting van de zorgverzekering
Een zorgverzekering is waarschijnlijk de eerste verzekering die je tegen bent gekomen die verplicht is om af te sluiten in Nederland. Deze verplichting is gesteld om ervoor te zorgen dat je niet torenhoge kosten hoeft te betalen als je ziek wordt. Het is namelijk niet te voorspellen wanneer je ziek wordt, welke ziekte je hebt en welke behandeling je nodig hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en de behandeling voor bijvoorbeeld een gebroken arm kan al erg oplopen. Een zorgverzekering is dus verplicht om je als inwoner te beschermen tegen deze hoge kosten.
Een basisverzekering zorg is dus verplicht. Deze verzekering kan je afsluiten bij allerlei verschillende verzekeraars. Deze verzekeraars zijn bedrijven die vrij staan van de overheid. Dit is gedaan om de concurrentie tussen de verschillende verzekeraars te behouden en de prijzen van de verzekeringen laag te houden. Daarom zal je ook zien dat er verschillen zitten in waar je terecht kan met de verschillende verzekeringen. De dekking van de basisverzekering is echter overal hetzelfde, omdat deze is opgesteld door de overheid. Dit is namelijk de basiszorg die iedere Nederlander volgens de overheid nodig heeft.
De basisverzekering is verplicht, maar er zijn ook aanvullende pakketten die worden aangeboden door zorgverzekeraars. Deze extra pakketten omvatten vormen van zorg die niet voorkomen in de basisverzekering maar waar mensen toch regelmatig gebruik van kunnen maken, zoals bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie. Deze extra pakketten kan je vervolgens aanvinken bij het afsluiten van je verzekering. Zo worden ook de kosten gedekt voor zorgverlening dat niet staat in de basisverzekering. Hierbij moet je natuurlijk wel meer geld bepalen in de maand. Het is dus niet verplicht om deze extra pakketten te kiezen, maar juist optioneel.
Een WA-verzekering, verplicht voor eigenaren van een motorvoertuig
Een WA-verzekering afsluiten is ook verplicht, mits er een motorvoertuig op je naam staat. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Zonder deze verzekering mag je namelijk niet in het voertuig rijden en riskeer je een hoge boete. Als je schade aanricht, moet je dan ook het bedrag volledig uit je eigen zak betalen.
Een WA-verzekering is de basis van de autoverzekering. Deze dekking vergoedt alleen schade die is aangericht bij een ander voertuig. Als je bijvoorbeeld tegen een stilstaande auto bent gebotst tijdens het inparkeren en schade hebt veroorzaakt hoef je niet uit je eigen zak de kosten te betalen. Dit wordt namelijk gedekt door de verzekering. Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, ben jij er ook verantwoordelijk voor omdat de auto op jouw naam staat en het jouw verantwoordelijkheid is om de auto uit te lenen.
Een WA-verzekering wordt daarom ook verplicht door de overheid. Een ongeluk in de auto is niet 100% uit te stellen, onafhankelijk van hoe goed je kan rijden. Soms kan de rem even niet meewerken of vergeet je voorrang te verlenen. Hierbij kan je schade oplopen aan andermans auto, en daarvoor ben jij aansprakelijk. De reparatiekosten van de auto en andere zorgen worden dus (voor een deel) vergoed vanuit de verzekering. Net zoals bij de zorgverzekering betaal je een maandelijkse premie voor de WA-verzekering. Het is dus wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten, en doe je dit niet riskeer je een erg hoge boete.
Een overlijdensrisicoverzekering, verplicht gemaakt door de hypotheekverstrekker
Wanneer je overlijdt wordt met een overlijdensrisicoverzekering een eenmalig bedrag uitgekeerd naar je nabestaanden. Met deze kosten kunnen ze tijdelijk wegvallen van het opvangen van je inkomen en de kosten blijven betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld de kinderopvang, de studie, de huur en het aflossen van de hypotheek. Het kan zelf bepaald worden welke bedragen verzekerd moeten worden, hoe lang je verzekerd wilt zijn en meer. Het geeft namelijk een rust aan de nabestaanden na je overlijden.
Het is niet verplicht vanuit de wet om deze verzekering af te sluiten, maar een hypotheekverstrekker mag het wel verplichten bij het afsluiten van een hypotheek. Het is niet bij elke verstrekker verplicht, maar dit moet je dan wel nakijken. Het is een handige verzekering om te hebben, vooral als je nabestaanden afhankelijk zijn van je inkomen. Het is de laatste verzekering op de lijst die een verplichting heeft.
Verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel handig zijn
Er zijn een aantal verzekeringen die toch erg handig zijn om af te sluiten, ook al zijn ze niet verplicht door de wet. Denk aan de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren. Deze verzekering vergoed de schade die je bij een ander veroorzaakt. Denk bij het beschadigen van iemands fiets, het omgooien van een vaas of andere vormen van schade. Dit is namelijk ook een vorm van schade die veroorzaakt kan worden door een ongeluk, en je aardig wat geld kan besparen als een van deze ongelukjes plaatsvindt.
Hetzelfde geld voor de inboedelverzekering. Met deze verzekering zorg je ervoor dat alle losse spullen in je huis worden vergoed. Vaak merken we zelf niet hoeveel we aan waarde in ons huis hebben, maar alle apparatuur dat we gebruiken in de keuken, het dure koffiezetapparaat, de televisies en computers bij elkaar is aardig veel geld waard. Wanneer deze spullen kapot gaan door brand, vandalisme, omvallende bomen, diefstal en meer kan je een vergoeding krijgen die de kosten van deze items dekken. Hierdoor ben je verzekerd tegen allerlei situaties waar het voor kan komen dat alle losse spullen in je huis kapotgaan. Meer over de dekking kan je vinden bij de verzekeraars.