Welke verzekeringen zijn er voor een BV? 

De besloten vennootschap (BV) behoort tot één van de populairste rechtsvormen in ons land. Het is de rechtsvorm die het vaakst wordt gekozen bij bedrijven met een hogere winstmarge. Het oprichten van een bv gebeurt bijvoorbeeld vooral op het moment dat een eenmanszaak uit fiscaal oogpunt minder aantrekkelijk wordt. Elke rechtsvorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Maar of je nu voor een eenmanszaak, bv of vof kiest; een bedrijf én de medewerkers lopen altijd bepalde risico’s. Daarom is het belangrijk dat er ook over het verzekeren van je onderneming wordt nagedacht. Maar welke verzekeringen zijn er voor een BV? Wat mag er absoluut niet vergeten worden? In dit artikel zetten we de belangrijkste verzekeringen op een rij. 

Verminderde aansprakelijkheid 

Een belangrijk gegeven van een bv is dat je verminderd aansprakelijk bent op fiscaal gebied. Dit komt omdat je met het kiezen voor een bv jouw bedrijf als rechtspersoon inschrijft. Jij bent dus niet meer de hoofdverantwoordelijke. Je bent simpelweg in dienst van de bv. Dit maakt dat je privé-vermogen bij eventuele schulden van het bedrijf niet aangesproken kan worden. Dit is alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan. Bijvoorbeeld wanneer er bewijzen aangevoerd kunnen worden van een onbehoorlijk bestuur. Maar over het algemeen is je aansprakelijkheid veel minder groot en de kans dat je privé ook aangesproken wordt kleiner. 

Betekent dit echter dat je ook geen aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt? Welnee! Er zijn namelijk heel veel verschillende vormen van aansprakelijk. Het bedrijf kan ook voor andere dingen aansprakelijk worden gesteld. Niet alleen op financieel vlak. Natuurlijk is het dan prettig als je je BV hiertegen kunt beschermen. Hier moeten we wel de kanttekening bij plaatsen dat je niet verplicht bent om bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Jij bepaalt zelf welke risico’s je neemt. 

Laat je een holding oprichten bij firm24? Dan is het wel verstandig om van tevoren een gesprek aan te vragen met verschillende deskundigen. Voor het fiscale gedeelte zou je bijvoorbeeld een boekhouder of accountant in kunnen schakelen. Deze tekent voor je uit wat financieel gezien de aantrekkelijkste optie is. Maar bespreek ook met deskundigen hoe groot de verantwoordelijkheid is die je draagt en wat zij adviseren om jezelf en het bedrijf in te dekken tegen de grootste risico’s van het vak. 

Verzuimverzekering 

Heb je ook personeel binnen het bedrijf? Dan is het ook goed om over een verzuimverzekering na te denken. Als een personeelslid onverhoopt (ernstig) ziek wordt en hierdoor niet meer aan het werk kan, dan ben je verplicht om deze werknemer twee jaar door te betalen. Dat kan veel extra kosten opleveren. Zeker als je in de tussentijd een vervanger hebt geregeld. Een verzuimverzekering helpt hierbij, zodat dit geen onnodige extra kosten oplevert. 

Collectieve ongevallenverzekering 

Ook is het slim om met elkaar een collectieve ongevallenverzekering af te sluiten. Dit is zeker verstandig wanneer jullie een risicovol beroep beoefenen. Een (bedrijfs)ongeval zit in een klein hoekje. Dankzij deze verzekeringen zijn de kosten die hierdoor gemaakt worden altijd gedekt en hoeven hier geen verdere zorgen over te bestaan.